Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 14 februari 2019

2009 Alfred Gratien Cuvée Paradis

(65 % chardonnay, 35 % pinot noir)

9 november 2018 (på kontoret)Det här är den fjärde årgången av Cuvée Paradis sedan Alfred Gratien började årgångsbeteckna den. Den får sin första jäsning på begagnade Chablisfat och görs utan den malolaktiska jäsningen. Dosage på 8 g/l.

Ah – det här är en fantastisk champagne som dessutom känns förvånansvärt tillgänglig redan idag!

Champagnen dricks i en provning tillsammans med Louis Roederer Rosé 2012 och Taittinger Brut Millésimé 2006. För mig är det här kvällens bästa vin! Flaskan köptes på Systembolaget precis innan provningen. Därefter har man hunnit göra ett hopp till årgång 2013, som precis släppts.

Doft: Utvecklad, komplex, brödig och något söt doft med fatkaraktär och tydligt laktiska toner. Inslag av jäst, smör, krita, komplexa äpplen (de är först gula, senare lätt bokna och därefter gröna) och honung.

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk, fyllig och närmast söt smak av gula äpplen och persika med en ton av äppelskal. Hög syra.

Betyg idag: 90

Sannolikt bäst: 2022-2027

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar