Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 6 februari 2019

Krug Grande Cuvée 164ème Édition

(48 % pinot noir, 35 % chardonnay, 17 % pinot meunier)

4 november 2018 (hemma)2016 och från och med den 163:e utgåvan, med 2007 som basårgång, började Krug officiellt numrera sina utgåvor av Grande Cuvée. Därefter dröjde det inte länge innan en hel vinvärld började tråna efter 164:an, d v s den med 2008-bas! Att den borde ha alla förutsättningar att bli en riktigt stor champagne behövde man inte heta Richard Juhlin för att förstå! Den hade förvisso funnits tillgänglig på halvflaska – utan editionsnummer på etiketten och därmed något i skymundan  sedan början av 2016, men helflaskorna av 164ème Édition dök upp först under 2017.

Champagnen är i praktiken en blandning av 127 viner från 11 årgångar mellan 1990 och 2008. Den här flaskan blev degorgerad våren 2016 och har därmed hunnit få två och ett halvt år på korken idag. Detta och mycket mer får man reda på genom att knappa in Krug-ID 216016 på Krugs hemsida!

Den relativt korta tiden sedan degorgering har som väntat inte varit tillräcklig: champagnen är i det närmaste besvärande ung i dagsläget och det är naturligtvis vansinnigt att öppna den redan nu. Det sker förvisso inte utan njutning – det är tveklöst ett mycket bra vin – men när man tror sig veta vad som komma skall, med tillräcklig lagring, ter det sig ändå en aning oförståndigt. Men samtidigt väldigt intressant och kul så klart!

Flaskan dracks på en provning (BYOB) parallellt med en Louis Roederer 1996-provning. 

Doft: Parfymerad doft med inslag av gummi, tvål, vita blommor, citronskal, lite tropisk frukt och en aning lakrits.

Smak: Mycket ung och oförlöst! Frisk, torr och något endimensionell smak av krusbär, citrus, gröna äpplen och hasselnötter.

Betyg idag: 88(++)

Sannolikt bäst: 2024-2035Tidigare intryck av Krug Grande Cuvée (med länkar till resp inlägg):

2 kommentarer:

  1. Jag trodde ID-numret var unikt för varje flaska, men jag har en flaska med samma nummer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det är samma ID-nr för flaskor från samma batch, d v s flaskor som har samma innehåll och samma degorgeringsdatum. De hade behövt betydligt längre sifferserier om det skulle vara unika nr för varje flaska! :)

      Radera