Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 19 december 2017

Krug Grande Cuvée

(44 % pinot noir, 37 % chardonnay, 19 % pinot meunier)

16 oktober 2017 (hemma – efter säkrat SM-guld borta)Krug Grande Cuvée behöver nog ingen närmare presentation. Den här utgåvan har 2005 som basår men är en blandning av sammanlagt 134 viner från tolv olika årgångar med 1990 som den äldsta.  Genom att knappa in buteljens Krug-ID (312036) får man fram denna information på Krugs hemsida, bl a att den blev degorgerad sommaren 2012. Flaskan köpt hos saliga Madame Salvatori i Épernay – må hon vila i frid – i oktober 2014.

Den här är grymt bra och definitivt den bästa Grande Cuvée jag druckit! Den känns helt klart utvecklad, men hade sannolikt vunnit på några års ytterligare lagring. Möjligen är betyget 91 i snålaste laget. Flaskan öppnas för att fira Malmö FF:s 20:e SM-guld (de spelar borta i Norrköping och jag häckar hemma i soffan framför tv:n) och dricks över tre dagar. Det gäller ju att dra ut på firandet ordentligt – man vet aldrig när nästa möjlighet infinner sig! Champagnen utvecklas inte särskilt mycket under den här tiden, men den håller ihop väldigt bra.

Doft: Utvecklad, komplex, brödig och något fruktig doft med inslag av jäst, bröddeg, citron, gula äpplen, persika, mango, choklad, kex och hasselnötter. Senare något rostade toner. På tredje dagen dyker det även upp en tydlig ton av lakrits.

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk, torr och härligt koncentrerad. Gula äpplen, persika och citron. Hög syra. Mycket lång eftersmak.

Betyg idag: 91

Sannolikt bäst: 2019-2026

Tidigare intryck av Krug Grande Cuvée (med länkar till resp inlägg):

4 kommentarer:

 1. Hej, tack för dina inlägg. Har du provat den senaste cuvée 164 med 2008 som basår? Jag tyckte att den var magiskt bra, renare än någon blandning hittills, inga äppletoner eller oxidation, vilket jag starkt ogillar, bara fantastisk frukt, renhet och balans. Den finns i flera Systembolagsbutiker nu. Inte på din skala, men på en Parkerskala skulle jag vilja sätta 97 poäng! /Claes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack själv! Jag har köpt några flaskor av 164:an, men kommer sannolikt att vänta ett bra tag till innan jag öppnar dem. Även om den är trevlig redan idag är jag övertygad om att den kommer att vinna mycket på lång lagring. Men kul att höra att du gillar den så mycket redan idag!

   Radera
 2. Ja, visst vinner den mycket på lagring. Vissa skulle nog säga 20-25 år, det är inga problem med den här Chmampagnen, men jag säger nog 6-12 år. Jag gillar Champagne när de är som många 2002 och 2004 är idag och tycker att många äldre blir för svampiga och äppeloxiderade. (Dock inte Cristal 1996 i magnum)/Bästa julhälsningar Claes

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen! Jag tror också att perspektivet 6-12 (eller möjligen 7-15) år efter degorgering känns rimligt. Jag förstår vad du menar. Själv kan jag uppskatta både den "något utvecklade" och den mer mogna stilen!

   Haha - Cristal 96 på magnum låter som en champagne med potentiellt "evigt" liv!

   God Jul!

   Radera