Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 26 februari 2019

2012 Taittinger Brut Millésimé

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

1 december 2018 (Martin W:s kontor)Taittingers årgångschampagne görs på lika delar chardonnay och pinot noir som kommer från odlingar i ett femtontal byar. Årgången 2012 präglades av ett milt sagt skiftande väder där de druvmässiga förutsättningarna under året pendlade mellan fruktansvärda och enastående och i slutändan resulterade i en liten skörd av fantastisk kvalitet. 

Den här champagnen dricks på en Taittingerprovning tillsammans med Folies de la Marquetterie och Comtes de Champagne 2007. Flaskan köptes på Systembolaget i november 2018. När detta skrivs har man nyligen gjort ett byte till årgång 2013.

Doften känns något skum till en början och jag hinner tänka korkskada, men det blåser lyckligtvis bort ganska snabbt och jag bedömer inte flaskan som defekt. Champagnen är dock fortfarande väldigt ung, närmast anonym i dagsläget och måste helt klart lagras för att komma till sin rätt.

Doft: Komplex och nötig. Efter hand uppstår tydligt rostade toner. Inslag av krut, flinta, gröna vingummin, honung, smörkola och kaffe.

Smak: Frisk, fruktig och ung. Aningen bitter till en början. Päron, citrus, syrliga röda äpplen, hasselnötter, valnötter och vit choklad. Hög syra.

Betyg idag: 86(+)

Sannolikt bäst: 2024-2030

Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar