Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 5 augusti 2015

Krug Grande Cuvée

(37 % pinot noir, 32 % chardonnay, 31 % pinot meunier)

30 juni 2015 (hemma)

Doft: Komplex, brödig, kryddig och blommig doft med inslag av persika, hasselnötter, kaffe, choklad och kex.

Smak: Först ganska sluten, sedan frisk och något fruktig. Persika, mineral och hasselnötter. Medellång, torr eftersmak av persikokärna.

Kommentar: Dracks på halvflaska. Denna Grande Cuvée har 2007 som basår men blandningen består av totalt 183 viner från 12 olika årgångar, det äldsta från 1990. Eftersom en halvflaska mognar snabbare än en vanlig butelj, väljer Krug att ha en yngre basårgång här. Som jämförelse har de 75-centilitersflaskor som släpptes ungefär samtidigt 2005 som basårgång. När det gäller degorgeringsdatum för flaskan är uppgifterna något förvirrande! Om man får tro ID-koden på flaskans baksida (412040) degorgerades den under den fjärde tvåmånadersperioden 2012, d v s juli-augusti. Men knappar man in koden på Krugs hemsida får man som svar att flaskan fick sin kork under ”hösten 2012”. Och för att ytterligare bidra till förvirringen indikerar den s k V-koden på korken att degorgeringsdatum är maj-juni 2012 (tredje siffran anger vilken tvåmånadersperiod som avses)… I vilket fall som helst, och det lilla formatet till trots, är den här champagnen fortfarande för ung. Det är lite vanskligt att avgöra hur länge man bör spara på en halvflaska, men jag tror att denna lilla rackare hade mått bra av att ligga och vila i åtminstone fem år till!

Betyg idag: 88(+)

Sannolikt bäst: 2020-2027

Tidigare intryck av Krug Grande Cuvée:
2 kommentarer:

 1. Knepigt det där med halvflaskor och lagringstid tycker jag. På helflaska utvecklas ju GC alldeles, alldeles underbart. De jag druckit från sent 90-tal har varit lysande.
  Tack för bra blogg. Chosefri, väl underbyggt och inspirerande till att dricka mera och framför allt bättre Champagne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Kul att det uppskattas!

   Jag kan tänka mig att Grand Cuvée som lagrats så länge borde vara helt fantastiska idag.

   Radera