Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 7 maj 2023

2008 Rare

(70 % chardonnay, 30 % pinot noir)

 

29 september 2022 (hos Marina i Lund)

 


 

Jag har ju druckit den här tidigare och tyckt den var fantastisk och väldigt generös, men idag går den inte alls att känna igen. Champagnen serveras blint vid en provning (BYOB) och trots att det bara är tre månader sedan jag drack den – och imponerades djupt – känner jag inte alls igen den idag. Inte ens efter avtäckningen. Den har en härlig doft, men känns väldigt blyg för övrigt.

 

Dagens flaska har möjligen ett senare degorgeringsdatum. Det och/eller det faktum att den provas under kort tid idag, spelar säkert en stor roll här.

 

Det tål att upprepas: det är stor skillnad på att prova ett litet glas av en champagne under 30-45 minuter jämfört med att dricka samma champagne i lugn och ro i omgångar över ett par dygn. Framförallt när det handlar om en ung champagne som är i behov av luft för att vakna till liv. Det låter kanske självklart, men jag upplever ibland att även erfarna provare har en tendens att emellanåt vilja döma en champagne (eller vilket vin som helst) efter att endast ha provat den under kort tid.

 

Doft: Autolytisk, fruktig, gräddig och lite kryddig. Inslag av jäst, gula äpplen, ”grädden” i gräddbullar, mogen citron, wafers, honung, rostat bröd och vitpeppar.

 

Smak: Ung, syrlig, fruktig och mycket torr smak av mogen citron och gröna äpplen. Bra energi och otroligt fräsch! Mycket hög syra.

 

Betyg idag: 87(+)

 

Sannolikt bäst: 2030-2040

 

Mina tidigare intryck av Rare 2008:

2022-06-10: 91(+)

 

Mina intryck av andra årgångar av Rare:

1976: 91 (2021-05-08)

2002: 94 (2022-06-11)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar