Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 10 september 2021

1976 Piper-Heidsieck Rare

(70 % chardonnay, 30 % pinot noir)

 

8 maj 2021 (hemma)

 


 

Rare är Piper-Heidsiecks prestigechampagne och det här är den första årgången som gjordes. Många champagnehus gör en stor sak av att deras finaste cuvée endast släpps under exceptionella år – och sedan visar det sig att den i praktiken görs två år av tre – men det här är en champagne som verkligen gör skäl för sitt namn. Fram till dags dato har den endast släppts i elva årgångar! Efter den inledande 76:an har den gjorts under följande år: 1979, 1985, 1988, 1990, 1998, 1999, 2002, 2006, 2007 (endast rosé) och 2008 (både vit och rosé). Men det faktum att man plötsligt släppt tre årgångar på raken och dessutom introducerat Rare som rosé beror nog mer på kombinationen aktiva ägare och viljan att utveckla/exploatera Rare som varumärke än att 2006 och 2007 skulle vara några extraordinära årgångar. I likhet med Dom Pérignon marknadsförs Rare numera som ett eget hus, med egen profil och egen hemsida, och precis som i fallet med Dompan leder det ofrånkomligen till att antalet släppta årgångar ökar. Ansvarig vinmakare är Régis Camus, som arbetat för Piper-Heidsieck sedan 1994.

 

Det här är ett fantastiskt vin, men dessvärre finns det inga bubblor kvar på grund av en underdimensionerad kork.

 

Doft: Mogen, kryddig, något fruktig och något oxiderad doft med subtila toner av madeira. Inslag av bokna äpplen, aprikos, nougat, klister, ost och jordnötter.

 

Smak: Mogen och något fruktig smak med härlig koncentration. Bokna äpplen möter aprikosmarmelad och mogna plommon. Mycket lång eftersmak.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: ?

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar