Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 18 maj 2023

2015 Laherte Frères Le Mont Aigu

(100 % chardonnay)

 

20 oktober 2022 (hemma)

 


 

Le Mont Aigu är ännu en ny champagne från den ambitiöse Aurélien Laherte. Den är gjord på inköpta druvor från gamla rankor i vingården Le Mont Aigu i Chouilly och jäst på ekfat. Den här flaskan blev degorgerad i januari 2021 med en dosage på 2 g/l.

 

Den totala produktionen uppgick till 1500 flaskor, men endast 500 släpptes i första omgången och resterande flaskor har lagts undan för att ges ut som en oenothèque-version i framtiden

 

Det här är en mycket lovande champagne! Den är ung och oförlöst idag, men med fem-sex års ytterligare lagring borde man kunna nå fina höjder här.

 

Doft: Brioche, lite klor, stenfrukt, clementin, nötter, cantaloupe och till slut även krusbär.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak av persika och mandarin. Fin intensitet, påtaglig syra och bra längd.

 

Betyg idag: 87(+)

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar