Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 10 maj 2023

2012 Huré Frères Instantanée

(80 % pinot noir, 20 % pinot meunier)

 

7 oktober 2022 (hemma)

 


 

Årgångschampagnen Instantanée från François och Pierre Huré görs på druvor från fem olika växtplatser i Ludes och Rilly-la-Montagne. Den är delvis (25 %) fatjäst och gjord utan den malolaktiska jäsningen. Flaskan blev degorgerad i mars 2019 med en dosage på 3 g/l.

 

Det här är en riktigt härlig champagne! Med några års ytterligare lagring kan den dessutom lyfta ännu en nivå.

 

Doft: Generös, fruktig, kryddig och komplex. Inslag av jäst, gula äpplen, brödkryddor, nybakat bröd, krutrök och mango. Glas två: brioche och smör. Dag två dyker det upp tydliga inslag av brustablett med citronsmak.

 

Smak: Generös, syrlig, fruktig och torr. Mogen citron, gula äpplen, mango och gula päron. Fin intensitet, hög syra och jättebra längd.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2025-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar