Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 3 maj 2023

Elise Bougy Chétillon de Haut (2018)

(100 % chardonnay)

 

24 september 2022 (hemma)

 


 

Det här är Elise Bougys andra champagne. Chétillon de Haut görs på chardonnay från vingården Chétillon de Haut i Le Mesnil-sur-Oger. Den är i linje med Bougys filosofi gjord med så liten påverkan som möjligt och delvis (40 %) jäst och lagrad på fat, så kallade demi muids. Det här är den första utgåvan av denna champagne och den är baserad på skörden 2018. Flaskan blev degorgerad i oktober 2021 utan dosage. Total produktion: 473 flaskor.

 

En mycket lovande champagne!

 

Doft: Generös, komplex, fruktig och kryddig doft med inslag av Juicy Fruit, kanel, brioche, krita, persika, hasselnötter, honung och lakrits.

 

Smak: Ung, elegant, frisk, något fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Citrus, persika, kanelbulle och jordgubbar. Hög syra. Dag två känns den mer harmonisk och mer utvecklad – men fortfarande oförlöst.

 

Betyg idag: 87(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar