Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 10 september 2017

Jacques Lassaigne Les Vignes de Montgueux

(100 % chardonnay)

14 juli 2017 (hemma)



Jacques Lassaigne är en mycket välrenommerad producent som håller till i byn Montgueux, som ligger precis väster om Troyes nere i Aube – den södra delen av Champagne. Det lilla huset drivs sedan 1999 av Emmanuel Lassaigne, son till Jacques. Han tillämpar ett så naturligt arbetssätt som möjligt, vilket bl a innebär att han undviker alla former av kemikalier i sina odlingar och att han minimerar svavel och andra tillsatser i sina viner. Han ser dock ingen poäng i att bli ekologiskt certifierad, utan gör detta enbart för att han tycker att det är rätt sätt att arbeta på. Emmanuel väljer även att degorgera samtliga flaskor för hand och är känd för att inte vara rädd för att experimentera med nya idéer. Firman äger 4,7 hektar egna odlingar, men man utnyttjar även sin husstatus och köper en mindre mängd druvor från andra odlare i hembyn. Sortimentet består för närvarande av sex olika champagner och ett stilla vitt vin, Coteaux Champenois Blanc.

Byn Montgueux ligger alltså i departementet Aube, men utmärker sig genom att inte tillhöra delregionen Côte des Bar där den absoluta merparten av byarna i Aube ingår. Den är istället en del av delregionen Côte des Blancs och dessutom tydligt chardonnaydominerad, till skillnad från övriga Aube där pinot noir är den dominerande druvan. Bloggaren Vintomas berättar lite närmare om det här i en byprofil över Montgueux i sin utmärkta serie om Champagnes byar.

Les Vignes Montgueux görs på chardonnay från två på varandra följande årgångar. Den görs numera helt utan dosage – även om det fortfarande står extra brut på etiketten. Den här flaskan blev degorgerad i december 2015. Köpt på La Cave Colbert i Reims i augusti 2016.

Champagnen dricks över två dagar. Första dagen känns den klart ung och oförlöst, dag två är den mer utvecklad. Det är en mycket bra, men något enkel champagne. Kan sannolikt vinna en del på några års lagring!

Doft: Komplex doft som påminner om suröl med inslag av jäst, citron, apelsin och eukalyptus.

Smak: Frisk och mycket torr; fortfarande ung. Citron, apelsin och gröna äpplen.

Betyg idag: 83

Sannolikt bäst: 2020-2024


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar