(50 % chardonnay, 35 % pinot noir, 15 % pinot meunier)
6 juli 2022 (hos Roger och Lisa i Épernay)
Vår tredje dag i Champagne avslutas hemma hos vänner i Épernay. Här kör vi en blindprovning (BYOB) med sammanlagt fem flaskor.
Först ut är denna skapelse från Tarlant. Varje år släpper Tarlant en champagne som är tänkt att lyfta fram den årgångens speciella karaktär. Det här är en sådan champagne och den är gjord på druvor från fyra olika vingårdar: La Perchape i Œuilly samt Four à Chaux, Mont Martin och Haut du Four à Chaux i Celles-lès-Condé. Champagnen är fatjäst och framställd utan den malolaktiska jäsningen och utan dosage. Flaskan blev degorgerad i februari 2021, efter sexton års lagring på jästfällningen. Det finns för övrigt även en vit variant av denna champagne, baserad på 70 % chardonnay och 30 % pinot noir.
Det kan nämnas att Tarlant
skiljer på sina terroirbaserade och årgångsbaserade champagner, även om de
förstnämnda också är framställda på druvor från en enda årgång. När det gäller
de terroirbaserade, som La Vigne d’Or och La Vigne Royale, lyfter
man fram själva namnet på champagnen medan aktuell årgång nämns endast i förbifarten
med små bokstäver på flaskans baksida. När det kommer till de årgångsbaserade,
som den här och exempelvis Prestige från år 2000, är det just årgången som
highlightas medan man inte skriver särskilt mycket om druvornas ursprung.
Det här är en mycket bra champagne. Den kommer sannolikt att fortsätta utvecklas, men jag gissar att den mår bäst av att drickas inom de närmaste fem-sex åren.
Doft: Fruktig och kryddig. Inslag av röda och svarta vinbär samt jordgubbar, hallon och Hallonsoda.
Smak: Frisk, fruktig och mycket torr. Röda och svarta vinbär samt blodapelsin.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2023-2028
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar