Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 17 februari 2023

2004 Tarlant L’Aérienne Rosé

(50 % chardonnay, 35 % pinot noir, 15 % pinot meunier)

 

6 juli 2022 (hos Roger och Lisa i Épernay)

 

Vår tredje dag i Champagne avslutas hemma hos vänner i Épernay. Här kör vi en blindprovning (BYOB) med sammanlagt fem flaskor.

 


 

Först ut är denna skapelse från Tarlant. Varje år släpper Tarlant en champagne som är tänkt att lyfta fram den årgångens speciella karaktär. Det här är en sådan champagne och den är gjord på druvor från fyra olika vingårdar: La Perchape i Œuilly samt Four à Chaux, Mont Martin och Haut du Four à Chaux i Celles-lès-Condé. Champagnen är fatjäst och framställd utan den malolaktiska jäsningen och utan dosage. Flaskan blev degorgerad i februari 2021, efter sexton års lagring på jästfällningen. Det finns för övrigt även en vit variant av denna champagne, baserad på 70 % chardonnay och 30 % pinot noir.

 

Det kan nämnas att Tarlant skiljer på sina terroirbaserade och årgångsbaserade champagner, även om de förstnämnda också är framställda på druvor från en enda årgång. När det gäller de terroirbaserade, som La Vigne d’Or och La Vigne Royale, lyfter man fram själva namnet på champagnen medan aktuell årgång nämns endast i förbifarten med små bokstäver på flaskans baksida. När det kommer till de årgångsbaserade, som den här och exempelvis Prestige från år 2000, är det just årgången som highlightas medan man inte skriver särskilt mycket om druvornas ursprung.

 

Det här är en mycket bra champagne. Den kommer sannolikt att fortsätta utvecklas, men jag gissar att den mår bäst av att drickas inom de närmaste fem-sex åren.

 

Doft: Fruktig och kryddig. Inslag av röda och svarta vinbär samt jordgubbar, hallon och Hallonsoda.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr. Röda och svarta vinbär samt blodapelsin.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2023-2028

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar