Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 4 februari 2023

2013 André Robert Terre du Mesnil, med flera

(100 % chardonnay)

 

5 juli 2022 (André Robert i Le Mesnil-sur-Oger)

 


 

Vi inleder vår andra dag i Champagne med ett besök hos André Robert i Le Mesnil.

 

Familjen Robert har odlat vin i fem generationer, ända sedan Henri Robert inledde sin verksamhet efter första världskriget. André Robert tog sedermera över och började buteljera sin egen champagne 1962. Därefter axlade Bertrand Robert ansvaret och sedan 2013 har hans dotter Claire och hennes make Jean-Baptiste Denizart engagerat sig i familjefirman. Man äger 14 hektar odlingar, varav ungefär hälften finns i hembyn Le Mesnil-sur-Oger och den resterande delen i Vallée de la Marne och Vitryat. Man tillämpar ett hållbart arbetssätt och ungefär hälften av skörden säljs till de stora husen, bland annat Billecart-Salmon. Det odlas även pinot noir och meunier, men det är helt klart chardonnay som är den stora druvan för familjen Robert. Champagnerna är antingen helt eller delvis fatjästa (i regel 20-50 %) och görs genomgående utan den malolaktiska jäsningen. Samtliga har låg eller ingen dosage. För närvarande består sortimentet av sju olika champagner.

 

Terre du Mesnil görs på chardonnay från producentens bästa odlingsplättar i Le Mesnil-sur-Oger, i vingårdarna Les Vaucherots, Les Coullemets du Midi, Les Finciarts och Les Chétillons. Champagnen är jäst i små fat, som är runt tolv år gamla i genomsnitt. Den här flaskan blev degorgerad i september 2021 med en dosage på 4,7 g/l. Efter den här årgången har man även hunnit släppa 2016.

 

Det här är en mycket bra champagne!

 

Doft: Äpplen, persika bakverk och kex.

 

Smak: Ren, frisk, fruktig och torr smak som domineras av gröna äpplen. Fin intensitet och bra balans.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2028-2035

 


 

Övriga champagner vi provar:

 

2018 Les Vignes de Montigny (90 % pinot meunier, 10 % chardonnay): Officiellt årgångslös, men till 100 % baserad på skörden 2018. Delvis fatjäst (30 %). Dosage på 3 g/l. Mycket trevlig. Hallon, gröna äpplen, citrus och några mandlar. Bra balans.

Betyg idag: 83. Sannolikt bäst: 2027-2032

 

Les Horizons (2018-bas) (100 % chardonnay): Baserad på 70 % 2018 och 30 % 2017 och delvis fatjäst (20 %). Dosage på 1,5 g/l. Mycket bra. Doft av gröna äpplen, citrus, mandlar, gräddkola (kolasnören) och lite aprikos. Frisk, fruktig och torr smak som domineras av gröna äpplen. Mycket ren och fräsch och perfekt balanserad. Bra längd.

Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2027-2033

 

Les Jardins du Mesnil Extra-Brut (2017-bas) (100 % Chardonnay): Gjord på druvor från Le Mesnil och till 70 % baserad på 2017 års skörd med reservvin från 2015 (30 %). Degorgerad i januari 2022 med en dosage på 3 g/l. En härlig champagne! Fruktig doft med inslag av citrus, gröna äpplen och gräddkola (kolasnören). Fruktig, frisk, torr och mycket ren smak. Bra syra, men inte så där Le Mesnil-hög som man skulle kunna vänta sig.

Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2028-2034

 

Les Jardins du Mesnil Brut Nature (2016-bas) (100 % Chardonnay): Degorgerad i december 2021 utan dosage. Även denna är mycket bra, men ändå inte på samma nivå som Extra-Brut. Åtminstone inte idag. Fruktig doft med inslag av citrus, gröna äpplen, krita och gräddkola (kolasnören). Smaken är frisk, fruktig och torr – men inte lika torr som förväntat. Fin frukt och bra balans, trots avsaknaden av dosage.

Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2028-2034

 

Samtliga champagner vi provar blev öppnade kvällen innan vårt besök, vilket sannolikt bidragit till det balanserade intrycket.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar