Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 8 februari 2023

2015 Jules Brochet Éole

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

 

5 juli 2022 (Le Wine Bar by le Vintage i Reims)

 


 

Efter vårt fantastiska besök nere i Aube kör vi norrut igen med destination Reims, där vi tillbringar kvällen på härliga Le Wine Bar. Efter att ha provat (och spottat – nota bene) champagne under sex besök på två dagar är det skönt att äntligen få dricka lite champagne under avslappnade former. Två fina flaskor får sätta livet till denna kväll. Först ut den här.

 

Jules Brochet, som drivs av Pierric Brochet, är en mycket intressant ny producent – och därmed ännu en Brochet att hålla ögonen på! Pierric är, så vitt jag förstår, kusin med Emmanuel Brochet och Gaspard Brochet.

 

Pierric startade sin verksamhet 2015, efter avslutad vinskola i Avize och praktik hos Anselme Selosse, och de första champagnerna kom ut på marknaden så sent som 2019. Istället för att sätta sitt eget namn på etiketten valde han att döpa sin domän efter sin farfars fars namn, Jules Brochet. Pierric håller till i Taissy, en premier cru-by i utkanten av Reims. Här och i Mailly, Aÿ, Rilly-la-Montagne och Barzy-sur-Marne äger han sammanlagt 4,5 hektar odlingar. Han tillämpar ett hållbart arbetssätt och sedan 2020 håller han på att ställa om till ett ekologiskt jordbruk.

 

Éole är gjord på chardonnay från Taissy och pinot noir från Mailly. Den här flaskan blev degorgerad i juli 2020 utan dosage. Total produktion: 620 flaskor.

 

Det här är en jättebra champagne!

 

Doft: Blommig och kryddig doft med inslag av tvål, krita, citron, gula äpplen, Päronsplitt och mandlar.  

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak av päron och citron.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar