Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 16 februari 2023

2012 André Jacquart Millésime Expérience Extra Brut, med flera

(100 % chardonnay)

 

6 juli 2022 (André Jacquart i Vertus)

 


 

Vi fortsätter söderut till Vertus, för en provning hos André Jacquart.

 

Får jag välja föredrar jag egentligen långa producentbesök där man har möjlighet att träffa vinmakaren och/eller någon familjemedlen och där det kan bjudas på rundtur i både källare och vingård. Men fördelen med snabba visiter, där det endast är fokus på att prova och handla, är att det blir väldigt tidseffektivt och man kan utan vidare klämma in tre sådana besök på en eftermiddag, så länge det är någorlunda korta avstånd mellan de olika producenterna.

 

Provningen hos den välrenommerade odlaren i Vertus är som väntat avskalad, men både avslappnad och generös. Vi får prova sex champagner, inklusive nytillskottet Solera.

 

Årgångschampagnen Millésime Expérience är i vanlig ordning ett mycket säkert kort och att det för närvarande står 2012 på etiketten är självklart ingen nackdel! Den är klart bäst i dagens uppställning.

 

Millésime Expérience görs på druvor från Le Mesnil-sur-Oger och är, i likhet med producentens övriga champagner, jäst på ekfat. Flaskan blev degorgerad i juli 2021 med en dosage på 4 g/l. Detta är extra brut-varianten, men det finns även en version utan dosage (Brut Nature).

 

Doft: Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, päron, citron och smör.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och torr. Gröna äpplen, päron och citron

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2028-2035

 

Mina intryck av tidigare årgångar:

2002: 89 (2018-04-14)

2005: 89 (2017-08-20)

2006: 90 (2021-02-03)

2007: 90(+) (2015-06-06)

2008: 88(+) (2017-08-05)

2009: 88 (2020-04-22)

 

Vi provar även dessa champagner:

 

Vertus Expérience (2018-bas) (100 % chardonnay): Till 80 % baserad på skörden 2018 med tillägg av reservvin från 2017 och 2016. Degorgerad i november 2021 – om man får tro baksidesetiketten. I april 2022 enligt den inristade koden längs flaskbottnen. Vi får väl anta att det senare datumet är korrekt. Dosage på 4 g/l. Mycket bra. Fruktig doft av apelsin och gröna äpplen. Generös, fruktig, frisk och torr smak av apelsin och gröna äpplen.

Betyg idag: 85. Sannolikt bäst: 2026-2031

 

Mesnil Expérience Brut Nature (2016-bas) (100 % chardonnay): Baserad på skörden 2016 med reservvin från 2015 och 2014. Degorgerad i november 2021 utan dosage. Mycket bra. Doften bjuder på diskreta toner av apelsin, päron och gröna äpplen. Mycket ren, frisk, något fruktig och mycket torr smak av krita, apelsin, omogna päron och gröna äpplen.

Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2027-2033

 

Mesnil Expérience Extra Brut (2014-bas) (100 % chardonnay): Här är basårgången 2014 med reservvin från 2013 och 2012. Flaskan blev degorgerad i april 2020 med en dosage på 4 g/l. Stilmässigt mer generös än Brut Nature, men inte nödvändigtvis bättre. Doft av gröna äpplen, citrus och lite vanilj. Generös, fruktig, frisk och torr smak av gröna äpplen, citron och vit persika.

Betyg idag: 86. Sannolikt bäst: 2025-2031

 


 

Rosé Expérience (2015-bas) (80 % pinot noir, 20 % chardonnay): En rosé de saignée, gjord på pinot noir från Vertus som blandats med en mindre del chardonnay från Le Mesnil. Degorgerad i juli 2019 med en dosage på 4 g/l. Mycket bra! Utvecklad, fruktig och kryddig doft med inslag av röda bär, järn, aprikos och smör. Generös, fruktig, frisk och torr smak som domineras av smultron och röda äpplen.

Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2024-2030

 


 

Solera (2016-bas) (100 % chardonnay): Det beryktade nytillskottet. Ser man till prislappen är det här också producentens nya flaggskepp. Namnet till trots handlar årgångsblandningen inte om en riktig solera utan om en réserve perpétuelle. Baserad på druvor från Vertus och skörden 2016 med reservvin från 2008-2015. Degorgerad i april 2020 med en dosage på 2 g/l. En mycket intressant champagne, som dock känns lite anonym idag. Doft av vita blommor, krita och äpplen. Smak av päron och citron med viss sälta.

Betyg idag: 87. Sannolikt bäst: 2026-2031

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar