Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 22 februari 2023

2008 Jacques Selosse Millésime

(70 % chardonnay, 30 % pinot noir?)

 

7 juli 2022 (Les Avisés i Avize)

 


 

När man får chansen måste man ta den. Vi äter lunch på Les Avisés och den här flaskan finns med på vinlistan. Selosse 2008 har känts som en enhörning – trots att det producerats 4000 flaskor av den – ända sedan den släpptes häromåret och priset på andrahandsmarknaden har snabbt nått absurda nivåer. Skönt då att hitta den i vinlistan när man är på plats i vinmakarens egen restaurang!

 

Årgångschampagnen från Selosse var till och med 2006 en blanc de blancs som gjordes på druvor från två vingårdar i Avize, Les Chantereines och Le Mont de Cramant (eller Les Maladries du Midi under vissa år). Sedan årgång 2007, när Anselmes son Guillaume tog över ansvaret för den här champagnen, är den en blandning av druvor från sex byar: Avize, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ och Ambonnay. Därmed finns det nu även med pinot noir i blandningen. Och eftersom Mareuil endast är en premier cru-by (förvisso en av de två högst rankade) står det inte längre grand cru på etiketten. Det senare är möjligen inte särskilt intressant i praktiken, men det förstnämnda får närmast betecknas som en mindre revolution! Den här flaskan blev degorgerad i april 2019. Dosagen är i vanlig ordning mycket låg (men uppges ej).

 


 

Den här champagnen är fullständigt underbar redan idag, men blir sannolikt ännu bättre med fyra-fem års ytterligare lagring. En av mina resekamrater ger den 100 poäng och utnämner den till den bästa champagne han någonsin druckit. Där är jag inte riktigt (än), men med lite (mycket) tur får jag kanske chansen att dricka den igen. För det skulle vara oerhört intressant att se hur pass mycket bättre den kan bli.

 

Doft: Stor, parfymerad och komplex doft med härligt oxiderade toner. Man möts i tur och ordning av hyacint, doften från en vinanläggning, mjölkchoklad, öl, ek, hjortron, sharonfrukt, passionsfrukt och kex.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med bra intensitet och härlig energi. Mogna äpplen samsas med toner av ek och passionsfrukt. Syran är tydlig, men inte lika årgångstypiskt hög som jag hade förväntat mig. Tvärtom känns champagnen väldigt balanserad redan idag.

 

Betyg idag: 96

 

Sannolikt bäst: 2026-2035

 

Mina intryck av tidigare årgångar av Jacques Selosse Millésime:

1996: 93 (2021-10-09)

1998: 97 (2020-12-31)

1999: 92 (2020-02-29)

 


 

Maten på Les Avisés är mycket bra, men hamnar av förklarliga skäl i skuggan av champagnen idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar