Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 17 februari 2023

Pertois-Lebrun Les Chétillons No. 14

(100 % chardonnay)

 

6 juli 2022 (hos Roger och Lisa i Épernay)

 


 

Det här är den andra flaskan i vår provning.

 

Les Chétillons från Pertois-Lebrun görs på chardonnay från gamla rankor i tre lägen i den välkända växtplatsen i Le Mesnil-sur-Oger. Det handlar om två odlingslotter nedför sluttningen i Chétillon och en lite högre upp i Chétillon de Haut. No.14 innebär att årgången är 2014. Champagnen, som genomgått den malolaktiska jäsningen, är delvis (69 %) jäst och lagrad i betongfat och delvis (31 %) på ekfat. Flaskan blev degorgerad i juli 2021 med en dosage på 2,5 g/l. Total produktion: 911 flaskor.

 

Det här är en jättebra champagne!

 

Doft: Komplex, kryddig och gräddig. Initialt lite lök, därefter inslag av citron, krita, passionsfrukt och ost.

 

Smak: Frisk, något fruktig och mycket torr smak med bra intensitet. Citron och passionsfrukt som omges av lite kritiga och steniga mineraler. Påtaglig syra och fin längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2027-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar