(100 % pinot noir)
6 juli 2022 (hos Georges Remy i Bouzy)
Georges Remy började faktiskt göra stilla vin innan han satte igång med champagne och det var just med det här vinet, baserat på druvor från vingården Les Vaudayants i Bouzy, som allting började. Efter att ha gjort sin praktik i Bordeaux kom han hem till Bouzy – den mest kända byn för stilla vin i Champagne – och började framställa Bouzy rouge i liten skala. För att uppmuntra detta arbete gav hans föräldrar honom ett stycke mark (0,15 ha) i nämnda vingård 2011. Bilderna i det här blogginlägget är dock från vingården Les Hauts Clos.
Vi får prova årgång 2019 och det här är ett fantastiskt vin! Det är bland de bästa coteaux champenois jag druckit.
Doft: Kryddig och fruktig doft med lätt stalliga toner. Inslag av mogna hallon och lite jord.
Smak: Koncentrerad smak av mogna hallon och röda äpplen. Mycket tydliga tanniner
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2025-2032
Vi provar även dessa båda:
2016 Les Hauts Clos (100 % pinot noir): Degorgerad i december 2021 utan dosage. En mycket, mycket bra champagne med tydlig potential! Fantastisk, kraftfull, fruktig och kryddig doft med inslag av kiwi, vit choklad och bakverk. Fruktig, frisk och torr smak av kiwi och blåbär med en fin sälta. Härlig intensitet och bra energi.
Betyg idag: 89(+). Sannolikt bäst: 2029-2035
2019 Coteaux Champenois Bouzy Blanc Les Houardes (100 % chardonnay): Mycket bra! Kryddig doft med inslag av vitpeppar, lite vanilj och gula äpplen. Frisk, något fruktig och torr smak som domineras av gula äpplen. Härlig koncentration.
Betyg idag: 88. Sannolikt bäst: 2025-2031
Hela uppställningen vid dagens provning:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar