Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 15 december 2021

1999 Cristal

(57 % pinot noir, 43 % chardonnay)

 

11 augusti 2021 (hemma)

 


 

Plockar fram den här för att fira Malmö FF:s seger mot (Glasgow) Rangers och kvalificeringen till Champions League.

 

Cristal 1999 är baserad på 57 % pinot noir och 43 % chardonnay som skördades mellan 15 september och 1 oktober 1999. Av den totala mängden vin fick 24 % sin första jäsning på ekfat. Den här flaskan blev degorgerad i december 2005 med en dosage på 10 g/l och den släpptes till försäljning i augusti 2006. Aktuell årgång idag är 2013.

 


 

Det här är sjunde gången jag dricker Cristal 1999. Det är en underbar champagne och fortfarande en av de bästa årgångar jag druckit av Cristal. Jag sparar en liten slatt till fem dagar senare och trots att den nästan saknar bubblor är den faktiskt ännu bättre då.

 

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig, gräddig och något kryddig. Inslag av lemoncurd, honung, mogna äpplen, brioche, persika, vit choklad och hasselnötter.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr. Söt citron, honung och persika får efter hand sällskap av vit choklad och mogna äpplen. Härlig intensitet, underbar balans och jättebra längd.

 

Betyg idag: 94

 

Sannolikt bäst: 2019-2028

 

Mina tidigare intryck av Cristal 1999 (med länkar till resp inlägg):

2014-02-08: 93

2015-02-14: 93

2017-03-23: 94

2018-04-28: 93

2019-12-25: 0

2021-05-06: 93

 

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp inlägg):

1988: 89 (2020-12-29)

1996: 93 (2017-07-08)

1997: 96 (2019-05-04)

2000: 91(+) (2019-05-04)

2004: 91 (2018-04-06)

2013: 92 (2021-07-24)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar