Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 20 december 2021

2011 Vilmart Blanc de Blancs Les Blanches Voies

(100 % chardonnay)

 

19 augusti 2021 (hemma)

 


 

Denna blanc de blancs görs på chardonnay från vingården Les Blanches Voies, allmänt erkänd som den bästa odlingsmarken i Vilmarts hemby Rilly-la-Montagne. Den närmast perfekt sydsluttande vingården är femton hektar stor och Vilmart äger fem av dessa. Innehavet står därmed för nära hälften av Vilmarts totala vingårdsinnehav om elva hektar. Druvor härifrån används även till toppvinet Cœur de Cuvée och ”det vanliga” årgångsvinet Grand Cellier d’Or. Blanches Voies är uppdelad i två delar: Blanches Voies Hautes, som är toppen av sluttningen där det odlas chardonnay, och Blanches Voies Bas, slutet av sluttningen där matjorden är tjockare och man har planterat pinot noir. Rankorna är genomgående gamla och ytterst välskötta av Laurent Champs och hans medarbetare.

 

Precis som Vilmarts övriga sortiment får den här champagnen tio månaders lagring på ekfat och man undviker den malolaktiska jäsningen. Det här är den andra årgången av denna champagne, efter 2009 som jag skrev om här. Den här flaskan blev degorgerad i februari 2019 med en dosage på 4 g/l.

 


 

Vilmart är kända för att lyckas väldigt bra med sina champagner även i generellt svaga årgångar, vilket är ett fack man utan tvekan vill placera 2011 i. I likhet med de båda övriga 2011:or jag hunnit dricka från Vilmart är den här också mycket, mycket bra, men inte lika generös som jag upplevde 2009:an. Nära 90 poäng.

 

Doft: Blommig, kryddig och något oxiderad doft med något gröna toner. Inslag av persika, tvål, citrus, äppeljuice, gröna bananer, rågbröd, hasselnötter och lakrits.

 

Smak: Syrlig, fruktig och mycket torr smak med påtaglig sälta. Citron och syrliga äpplen samsas med hasselnötter och en liten ton av mogna päron. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2025-2031

 

Mina intryck av Vilmarts övriga champagner från 2011:

Grand Cellier Rubis: 88 (2019-07-12)

Grand Cellier d’Or: 91 (2017-01-07)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar