När:
8 februari 2014
Var:
Hemma
Doft:
Fruktig, utvecklad doft med rostade toner. Plommon, citrus, vit choklad och
ljust bröd. Efter hand även inslag av smörkola.
Smak:
Frisk, fruktig, torr, komplex och något utvecklad smak. Till att börja med
citroner – massor av citroner – såväl sura som söta, ackompanjerade av
citronskal, mineral och gröna äpplen. Senare framträder även inslag av plommon
och vit choklad. Därefter en aning nougat. Mycket lång, frisk eftersmak med
inslag av citrusskal och äppelskal.
Kommentar: Det här är en underbart komplex champagne idag med potential att
växa ytterligare!
Historien bakom Louis
Roederers prestigechampagne härrör från en tid när Ryssland var den viktigaste
exportmarknaden för de stora champagnehusen. Tsar Alexander II, som lär ha
varit en stor vän av champagne i allmänhet och av champagnerna från Louis
Roederer i synnerhet, bad Roederer att ta fram en exceptionell champagne i en
exceptionell flaska enbart åt honom. Champagnen skapades 1876, för övrigt samma
år som champagnehuset fyllde 100 år, och man använde ett urval av de finaste
druvorna från husets bästa odlingar. För att lyfta fram det exklusiva vinet skapade
man en flaska helt i genomskinlig kristall med platt botten. Tsaren blev säkert
belåten, men champagnen ifråga lär ha varit extremt söt och efter den ryska
revolutionen, när marknaden så att säga försvann, blev huset sittande med ett stort
lager flaskor som ingen annan ville köpa. Men efter andra världskriget, och för
att konkurrera med Moët & Chandon som nått stora framgångar med sin Dom
Pérignon, lanserade man en modern form av den legendariska prestigecuvéen. Idag
är flaskan i glas, men fortfarande genomskinligt vit och med platt botten för
att hedra sitt ursprung, och täckt av gul cellofan för att skydda vinet mot
ljus.
Tyvärr kommer de flesta
årgångar av Cristal ut alldeles för tidigt på marknaden. Flaskorna får normalt
sett ligga fem-sex år på sin jästfällning innan de degorgeras och sedan
åtminstone ytterligare åtta månader innan de släpps till försäljning. Men trots
en, för att vara en prestigechampagne, relativt hög dosage om 8-10 g/l är vinet
vid denna tidpunkt i regel mycket stramt och alldeles för ungt. Tyvärr inser de
flesta inte detta och alldeles för många flaskor dricks alldeles för tidigt av folk
som inte förstår hur en vällagrad flaska av den här champagnen kan smaka.
Denna flaska köptes på
Les Caves Augé i Paris 2006. Aktuell årgång för närvarande är just 2006.
Betyg idag: 93
Sannolikt bäst: 2018-2028
Tillägg 2021-09-06: Korrigerat druvblandningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar