Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 7 december 2021

2014 Antoine Bouvet Millésime

(50 % chardonnay, 50 % pinot noir)

 

4 augusti 2021 (hemma)

 


 

Antoine Bouvet var en av förra årets mest intressanta upptäckter för min del. Det var framförallt årgångsvinet från 2012 som imponerade, men jag blev även väldigt förtjust i flaskornas utseende. Ett återkommande tema på etiketten, som för övrigt ändrar utseende varje år, är bilden eller siluetten av en liten pojke hand i hand med sin farfar. Gissningsvis föreställer den Antoine själv som barn tillsammans med sin farfar Guy Bouvet.

 

Efter den imponerande 2012:an släpptes denna från 2014. Precis som sin föregångare är den gjord på hälften chardonnay och hälften pinot från gamla rankor i Bouvets vingårdar i Avenay-Val-d’Or, Bisseuil och Mareuil-sur-Aÿ. Den här flaskan blev degorgerad i januari 2020 utan tillsats av någon dosage. Aktuell årgång idag är 2015.

 


 

Den är så klart ung, men det här är ännu en mycket bra champagne från Antoine Bouvet!

 

Doft: Fruktig, kryddig, nötig, komplex och något utvecklad. Efter hand uppstår något laktiska toner. Inslag av äpplen (först gula, därefter bokna), lite ananas, lite mosad banan, en aning spiskummin samt honung, smör, valnötter och brioche.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Mogna äpplen, citron, lite honung, en aning jord och hasselnötter.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2026-2031

 

Min egen version:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar