Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 13 december 2021

Marie-Noëlle Ledru Extra-Brut (2011-bas)

(85 % pinot noir, 15 % chardonnay)

 

8 augusti 2021 (hemma)

 


 

Champagnerna från numera pensionerade Marie-Noëlle Ledru blir allt svårare att få tag på och när man väl ser dem till salu är det inte ovanligt att priserna hunnit flerdubblas jämfört med tidigare. Tur då att man fortfarande har några kvar i källaren!

 

Det här är extra brut-varianten av hennes årgångslösa champagne, som i praktiken gjordes utan dosage. Den här utgåvan har 2011-bas med (så vitt jag minns) tillägg av reservvin från 2010 och 2009. Den blev rimligen degorgerad 2015, men det finns dessvärre ingen uppgift på flaskan.

 

Det här är en mycket bra champagne, även om den inte har den starkaste årgångsmixen. Den dricks över tre dagar och håller ihop väl.

 

Doft: Mycket diskret innan den vaknar till liv. Därefter bärig, komplex och något utvecklad. Inslag av björnbär, körsbär, hallon, lätt bokna äpplen, smör och lakrits. Dag två uppstår tydligt gräddiga toner med inslag av kex. Därefter parfymerad med lätt oxiderade toner.

 

Smak: Ren, mycket frisk, mycket torr och bärig. Citron och gröna äpplen får sällskap av björnbär och gula körsbär. Fin intensitet och hög syra. På andra dagen är den mer utvecklad och bjuder på tydliga toner av mandlar.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2021-2026

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2010-bas: 85 (2017-11-18)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar