Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 16 december 2021

2010 Sapience

(50 % chardonnay, 33 % pinot meunier, 17 % pinot noir)

 

12 augusti 2021 (hemma)

 

 


 

Den femte årgången av Sapience, den biodynamiska prestigechampagnen, utmärker sig med en relativt låg andel pinot noir, 17 % istället för normala 25. Anledningen till det stavas de vädermässiga svårigheterna med hetta och hög luftfuktighet inför skörden, som framförallt påverkade tillgången till mycket bra pinot noir. Man kompenserade för det genom att öka andelen meunier i blandningen. Precis som tidigare kommer druvorna från David Léclapart (chardonnay), Vincent Laval (meunier) och Benoît Lahaye (pinot noir). Benoît Marguet producerar, med benäget bistånd från Hervé Jestin. Den här flaskan blev degorgerad i januari 2020 utan dosage.

 


 

Den här är redan fantastisk! Det är dock fortfarande en ung champagne som kommer att vinna på ytterligare lagring.

 

Doft: Blommig, parfymerad och komplex doft med skönt oxiderade toner. Inslag av tvål, mogna äpplen, citron, ek, lakrits, svarta vinbär, margarin och jordgubbar.

 

Smak: Frisk, fruktig, och mycket torr smak med tydlig sälta och härligt oxiderade toner. Mogna äpplen och citron får sällskap av svarta vinbär och till slut även lite lakrits. Bra intensitet och hög syra.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2026-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar