Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 8 december 2021

Ulysse Collin Les Maillons (2014-bas)

(100 % pinot noir)

 

5 augusti 2021 (hemma)

 


 

Les Maillons är en vingård på 6 hektar, belägen i byn Barbonne-Fayel i Côte de Sézanne, där Olivier Collin äger 2,5 hektar. Det handlar om oklanderligt skötta rankor av pinot noir som planterades 1971. Detta druvmaterial använder Olivier till att göra en rosé de saignée och så denna blanc de noirs, som debuterade 2006.

 

Den här utgåvan av Les Maillons är gjord på lika delar 2014 och 2013. Flaskan blev degorgerad i mars 2018 med en dosage på 2,4 g/l.

 


 

Det här är en mycket bra champagne, men tydligt ung och klart trögstartad. Till slut kan jag dock konstatera att den bjuder på fin komplexitet och härlig kraft. Jag dricker den över fyra dagar och den blir bättre och bättre ju längre tiden går.

 

Doft: Klart komplex. Initialt kryddig, rökig och klart reduktiv med inslag av steniga mineraler, krut och blodgrape Senare bärig och något jordig och med mer druvtypiska toner. Då dyker det i tur och ordning upp inslag av körsbär, kamomill, röda äpplen, salami, peppar, svarta vinbär och rabarberpaj.

 

Smak: Frisk, syrlig, något fruktig och mycket torr. Den är tydligt ung, men öppnar sakta med säkert upp sig. Yuzu, citron och aningen omogna äpplen får efter hand sällskap av vit persika, körsbär, snäll salami och rabarber.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2025-2031

 

Mina tidigare intryck av Les Maillons:

2011-bas: 85 (2016-08-27)

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar