Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 26 december 2021

Agrapart Complantée (2010-bas)

(chardonnay, pinot noir, pinot meunier, pinot blanc, arbane, petit meslier)

 

24 augusti 2021 (hemma)

 


 

Complantée från Agrapart är gjord på sex av regionens sju tillåtna druvor. Endast pinot gris saknas. Druvorna kommer från en odlingslott på 0,25 ha i vingården La Fosse i Avize där Agrapart samplanterade de sex druvsorterna 2003. Målsättningen var att skapa en champagne som lyfter fram terroiren snarare än en enskild druvsort. Den första utgåvan som släpptes var helt baserad på skörden 2007. Därefter har man, så vitt jag förstår, följt samma mönster som för odlarens båda andra årgångslösa champagner, d v s baserat den på vin från två år i rad och där den exakta fördelningen mellan de båda åren beror på tillgången till druvor från respektive skörd.

 

Fördelningen i vingården är jämn mellan de olika druvsorterna, men avkastningen från chardonnayrankorna är högre än för de övriga, varför denna druva tenderar stå för ungefär en fjärdedel av den slutliga blandningen. Samtliga druvor plockas för övrigt samtidigt, vilket rimligen innebär att de har olika mognadsgrad, jäses tillsammans och lagras därefter på fat innan vinet buteljeras. Den här utgåvan bygger på vin från 2010 som därmed berikats med reservvin från 2009. Flaskan blev degorgerad i juni 2014 med en dosage på 5 g/l.

 


 

Jag blev väldigt imponerad när jag drack Complantée med 2011-bas för ett antal år sedan, men känslan blir inte den samma idag. Möjligen är den här flaskan inte helt korrekt. Rent objektivt är det en mycket bra champagne, men den beter sig lite oväntat och presterar inte i närheten av ovan nämnda butelj.

 

Doft: Utvecklad och komplex. Till en början fruktig, men ganska snart tydligt reduktiv. Inslag av vit persika, steniga mineraler, krut, lite gödsel, nysågad planka, örter och lite lök.

 

Smak: Frisk, något fruktig, mycket torr och något utvecklad. Den känns relativt sluten med tanke på tiden på korken. Persika (först vit, sedan gul), citron och gula äpplen. Hög syra.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2020-2025

 

Agraparts årgångslösa trio:

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar