(57 % pinot noir, 43 % chardonnay)
6 maj 2021 (hemma)
Det här är en fantastisk champagne! Ibland behöver man inte skriva mer än så.
Snabba fakta: Cristal 1999 gjordes på 57 % pinot noir och 43 % chardonnay som skördades i perioden 15 september till 1 oktober. Av den totala mängden vin fick 24 % sin första jäsning på ek. Den här flaskan blev degorgerad i december 2005 med en dosage på 10 g/l.
Doft: Utvecklad, komplex, brödig, fruktig och parfymerad. Inslag av bröddeg, lemoncurd, mogen persika, röda äpplen, vit choklad, brioche, krut, honung och salmiak. Dag två dyker det först upp inslag av fransk nougat och därefter blir den tydligt kryddig.
Smak: Utvecklad, komplex, frisk och torr smak med härlig koncentration. Persika och söt citrus får sällskap av vit choklad, mogna äpplen, lite honung och apelsinskal. Hög syra och bra längd. Dag två även gräddkola.
Betyg idag: 93
Sannolikt bäst: 2017-2028
Mina tidigare intryck av Cristal 1999:
Mina intryck av andra årgångar:
I samband med det här inlägget kan jag även passa på att slå ett litet slag för Louis Roederers app, som finns både för IOS och det där andra konstiga operativsystemet. Med hjälp av appen och flaskans id-nummer får man fram det mesta man behöver veta om champagnen ifråga!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar