Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 6 september 2021

1999 Cristal

(57 % pinot noir, 43 % chardonnay)

 

6 maj 2021 (hemma)

 


 

Det här är en fantastisk champagne! Ibland behöver man inte skriva mer än så.

 

Snabba fakta: Cristal 1999 gjordes på 57 % pinot noir och 43 % chardonnay som skördades i perioden 15 september till 1 oktober. Av den totala mängden vin fick 24 % sin första jäsning på ek. Den här flaskan blev degorgerad i december 2005 med en dosage på 10 g/l.

 

Doft: Utvecklad, komplex, brödig, fruktig och parfymerad. Inslag av bröddeg, lemoncurd, mogen persika, röda äpplen, vit choklad, brioche, krut, honung och salmiak. Dag två dyker det först upp inslag av fransk nougat och därefter blir den tydligt kryddig.

 

Smak: Utvecklad, komplex, frisk och torr smak med härlig koncentration. Persika och söt citrus får sällskap av vit choklad, mogna äpplen, lite honung och apelsinskal. Hög syra och bra längd. Dag två även gräddkola.

 

Betyg idag: 93

 

Sannolikt bäst: 2017-2028

 

Mina tidigare intryck av Cristal 1999:

2014-02-08: 93

2015-02-14: 93

2017-03-23: 94

2018-04-28: 93

2019-12-25: 0

 

Mina intryck av andra årgångar:

1988: 89 (2020-12-29)

1996: 93 (2017-07-08)

1997: 96 (2019-05-04)

2000: 91(+) (2019-05-04)

2004: 91 (2018-04-06)

 

I samband med det här inlägget kan jag även passa på att slå ett litet slag för Louis Roederers app, som finns både för IOS och det där andra konstiga operativsystemet. Med hjälp av appen och flaskans id-nummer får man fram det mesta man behöver veta om champagnen ifråga!

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar