Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 2 december 2021

Conceito Espumante Brut Nature

(100 % grüner veltliner)

 

29 juli 2021 (hemma)

 


 

Det här är ett portugisiskt mousserande vin som är gjort på den österrikiska nationaldruvan grüner veltliner och med hjälp av champagnemetoden. Vinet är fatjäst och, som namnet antyder, framställt utan dosage.

 

Rita Ferreira Marques gör vin i regionen Douro i norra Portugal. Här äger familjen 86 hektar med ekologiskt skötta odlingar. Man producerar ett mycket brett utbud av olika typer av viner, inklusive portvin, under två etiketter, Contraste och Conceito, där den sistnämnda samlar de mer ambitiösa vinerna.

 

Jag köpte den här flaskan på Systembolaget i februari 2019. Aktuell årgång idag är 2017.

 

Det här är ett trevligt vin! Ingen större komplexitet och inget direkt djup, men intressant och välgjort. Flaskan dricks över tre dagar och håller ihop bra.

 

Doft: Utvecklad, fruktig och något brödig. Inslag av jäst, gummi, mogna äpplen, aprikos och peppar. Dag två även lakrits.

 

Smak: Fruktig, frisk och torr med en lätt bitter ton. Aprikos, citron och lime. Hygglig intensitet och beskedlig syra.

 

Betyg idag: 79

 

Sannolikt bäst: 2020-2025

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar