Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 12 september 2021

2018 Jacques Lassaigne Coteaux Champenois Chères Vignes

(100 % pinot noir)

 

12 maj 2021 (hemma)

 


 

Det här stilla röda vinet från Jacques Lassaigne görs på pinot noir från vingården Chères Vignes i Montgueux, en vingård som Emmanuel Lassaigne hyr på ett långt kontrakt. Han gör även ett stilla rosévin på druvor från samma växtplats.

 

Druvorna får macerera i tio dagar innan de pressas och därefter lagras vinet på fat under ett års tid innan det buteljeras utan vare sig klarning, filtrering eller tillsats av svavel.

 

Det är ett mycket trevligt vin, men inte särskilt druvtypiskt. Blint hade jag möjligen gissat på grenache.

 

Doft: Bärig, något kryddig och lätt rökig. Inslag av körsbär, björnbär, tobak, trä och viol.

 

Smak: Lätt, elegant, bärig, frisk och torr. Körsbär och björnbär får sällskap av tobak och till slut massor av röda vinbär. Moderat syra. Inte särskilt druvtypisk.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2024-2029

 


 

6 kommentarer:

  1. Hej Martin!
    Vill tacka för en fantastiskt trevlig och upplysande blogg som verkligen har ökat mitt intresse för just champagne, men även vin överlag! Får man vara så fräck att be om tips på några flaskor inför en kommande middag med en god vän som även blivit en champagne-entusiast?

    Allt gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Roligt att höra!

      Tja, du ju hittar ju en hel del tips här på bloggen! :)

      Det är svårt att ge mer konkreta tips när du inte specificerar vad du är ute efter, men rent generellt tycker jag det är trevligt om man utgår från någon gemensam nämnare när man har en provning. Det kan exempelvis vara samma producent, samma årgång, samma druva eller samma växtplats. Lycka till!

      Radera
  2. Hej och tack för svar, Martin!
    Jag skulle självklart ha preciserat: champagner vi tenderar att dricka är mer pinot noir-drivna än chardonnay dominerande. Vi har en budget på ca 4000:- och vi vill väl ha åtminstone tre flaskor (två kanske funkar beroende vilka flaskor de är) där en ska vara en prestigecuvée. Frågan är om det är värt att lägga pengarna på årgångscuvée som riskerar att vara för ung (då vi inte vill lägga allt krut på en flaska)?
    Tusen tack för svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen!

      Med den budgeten har ni ju goda möjligheter att få ihop en riktigt fin provning! Bra pinotdominerade alternativ att bygga provningen kring är Cuvée Sir Winston Churchill, förslagsvis kompletterat med Pol Rogers "vanliga" årgångsvin och årgångsrosé, några av Bollingers buteljeringar eller Veuve Clicquot / La Grande Dame. Lycka till!

      Radera
  3. Hej Martin och tack för fina förslag!
    Vi bestämde att vi skulle strukturera provningen efter Billecart-Salmon (där vi bara druckit 2009:an)! Blir en av deras prestigecuvéer, säkerligen Nicolas Francois från 2002, deras rosé, sous bois och brut reserve. Tror att det kommer ge en bra känsla för huset!
    Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir en bra provning. Cuvée Nicolas François Billecart 2002 är säkert fantastisk idag efter lite luft!

      Radera