Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 26 september 2021

Laherte Frères Blanc de Blancs Brut Nature

(100 % chardonnay)

 

29 maj 2021 (hemma)

 


 

Efter att ha druckit en yngre chardonnay från Aurélien Laherte, i form av Les Grandes Crayères 2016, är det intressant att plocka fram en äldre dito från samma producent. Det här är en flaska jag köpte vid ett besök hos Aurélien i oktober 2014. Champagnen är jäst och lagrad på fat i sex månader och gissningsvis gjord på en 2011-bas, som är kompletterad med 50 % reservviner. Flaskan blev degorgerad i maj 2014 utan dosage.

 


 

Den bokstavligt jordnära etiketten har numera ersatts av en modernare variant med växttema, som är illustrerad av svenska Hanna Albrektson. Den nya etiketten – som man ser om man klickar på länkarna till mina tidigare inlägg om denna champagne – har funnits på flaskor som distribuerats till Skandinavien sedan åtminstone 2013, men är numera standard på alla flaskor av denna champagne. Albrektson har därefter fått utökat förtroende från Laherte och designar numera samtliga etiketter på de champagner som ingår i den serie som Aurélien kallar ”Special & Orignial Cuvées”. De färgglada etiketterna följer ett tydligt tema och samtidigt som de olika bakgrundsbilderna är helt olika skapar de en hög och trevlig igenkänningsfaktor.

 

Det här är jättebra idag och klart bättre än mina tidigare upplevelser av denna champagne! Den känns perfekt utvecklad och har verkligen en härlig frukt. Den är förvisso tydligt torr, men det märks inte alls att det är en brut nature.

 

Utöver att denna flaska fått lagras är det första gången jag fått möjlighet att verkligen dricka denna champagne i lugn och ro. Mina tidigare efterenheter begränsar sig till enstaka glas som jag provat på restaurang respektive vinmässa.

 

Doft: Utvecklad, fruktig och kryddig. Inslag av krita, lite steniga mineraler, gula äpplen, citron, mango, ananas, apelsin, banan, honung, vitpeppar och aprikos.

 

Smak: Utvecklad, syrlig, fruktig och torr smak med påtaglig sälta och fin koncentration. Gröna äpplen och citron får sällskap av passionsfrukt och aprikos och lite senare även av mjölkchoklad. Hög syra.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2019-2024

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (med länkar till resp inlägg):

2013-11-28: 80(+)

2016-04-30: 81

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar