(100 % chardonnay)
2 maj 2021 (hemma)
Emmanuel Lassaigne gör den här champagnen på inköpta druvor från en del (0,4 hektar) av den av en häck inhägnade vingården Clos Sainte-Sophie i Montgueux. Vingården ägs av familjen Valton, grundare av barnklädesmärket Petit Bateau, och innan Lassaigne fick möjlighet att ta hand om druvorna sålde man dem till Charles Heidsieck.
Druvmusten till champagnen delas upp och får sin första jäsning på tre olika typer av begagnade fat. Dessa har tidigare använts till cognac, savagnin ouillé (av Jean-François Ganevat i Jura) respektive chardonnay från Bourgogne. Vinet lagras separat på respektive fat i sex månader och först därefter blandas det och får vila två månader på ståltank innan det slutligen buteljeras. Det här är den andra årgången av denna champagne, efter 2010. Flaskan blev degorgerad i februari 2018 utan dosage.
Det här är en mycket bra champagne, men den känns klart återhållsam i dagsläget.
Doft: Komplex och något fruktig doft med lätt laktiska toner. Inslag av citrus, gröna äpplen, yoghurt, gröna hasselnötter, gula vingummin och honung.
Smak: Ung, mycket frisk, mycket torr och något fruktig. Elegant, men utan något större djup. Citron och annan citrus samsas med Granny Smith och gröna vingummin.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2025-2031
Tre fina flaskor från Jacques Lassaigne:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar