Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 21 september 2021

2008 Paul Bara Coteaux Champenois Bouzy Rouge

(100 % pinot noir)

 

26 maj 2021 (hemma)

 


 

Paul Bara gör sitt röda vin på pinot noir från hembyn Bouzy. Just Bouzy rouge, som vinerna kallas, är ett välkänt begrepp sedan länge och en majoritet av producenterna i byn fortsätter att hålla traditionen vid liv. Men även om det produceras fler flaskor coteaux champenois i Bouzy än i någon annan by i Champagne, är min gissning att merparten av det röda vin som framställs här trots allt används till roséchampagne.

 

Detta vin görs på druvor från gamla rankor som växer i en sydsluttning och det får sin första jäsning på ståltank. Paul Bara gör sin coteaux champenois endast i de bästa årgångarna och släpper den dessutom relativt sent, i regel runt åtta år efter skörden. Jag köpte den här flaskan i juli 2017, hos Salvatori i Épernay. Aktuell årgång idag är 2012.

 

Det här är mycket bra, men fortfarande ungt. Det är klart vresigt till en början och först efter sex-sju timmar i karaff börjar vinet visa upp en trevligare sida.

 

Doft: Utvecklad, komplex, bärig och kryddig. Inslag av mosade jordgubbar, hallon, röda äpplen, körsbär, svartpeppar, örter och, till slut, massor av svarta vingummin.

 

Smak: Syrlig, bärig, kryddig, något bitter och mycket torr. Klart stram och vresig till en början. Körsbär, osötad jordgubbssylt och enbär. Hög årgångstypisk syra och tydliga tanniner.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2024-2032

 

Det här var den åttonde och sista flaskan av stilla viner från Champagne som jag druckit den senaste tiden. Här är hela uppställningen:

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar