Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 15 december 2015

Moët & Chandon Impérial

(ca 35 % pinot noir, 35 % pinot meunier, 30 % chardonnay)

7 november 2015 (hemma)

Doft: Brödig och fruktig doft med inslag av aprikos, persika och rostat bröd. Flaskan dracks över två dagar och andra dagen visar den upp mer utvecklade och samtidigt mycket hustypiska toner. Jag känner nougat och rostade nötter.

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr smak av äpplen, aprikos, persika och citrusskal. Inte särskilt komplex. Dagen efter även smak av nötter och nougat.

Kommentar: Moëts standardchampagne skapades redan 1869 och är idag med marginal världens mest producerade champagne. Och även världens tråkigaste. Eller!? Om man får tro snacket bland vinintresserade i allmänhet och champagnenördar i synnerhet, så är det definitivt så. För det finns – möjligen med undantag för Kalle Anka-champagnen Armand de Brignac – knappast någon champagne som är lika bespottad som den här. Men det här är absolut ingen dålig champagne! Tyvärr är den inte heller särskilt spännande. Annorlunda uttryckt: Det är gott, men inte särskilt utmanande. I brist på annat tackar man inte nej om man blir bjuden, men finns det andra alternativ överväger man dem!

Impérial är en blandning av mer än hundra olika viner, av vilka 20-30 % utgörs av reservviner och resterande del är från den senaste skörden. Druvsammansättningen varierar något från år till år, men utgår från följande fördelning: 30-40 % pinot noir, 30-40 % pinot meunier och 20-30 % chardonnay. Dosagen uppgår till 9 g/l.

Den här flaskan köptes vid ett besök hos Moët & Chandon i Épernay i september 2012 och har alltså fått ytterligare drygt tre års lagring sedan dess. Trots denna lagring och den utveckling som följer av denna, finns det ytterligare potential i champagnen. Det resterande innehållet i den öppnade flaskan vinner nämligen på att sparas till dagen efter. Det är ett styrketecken som man normalt inte hittar bland enklare champagner!

I skrivande stund kostar en flaska Moët & Chandon Impérial 385 kr på Systembolaget. Det är inte särskilt prisvärt med tanke på att det finns en uppsjö bättre champagner som kostar mindre än så.

Betyg idag: 81

Sannolikt bäst: 2016-2018


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar