Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 30 september 2017

2008 Clos des Goisses

(55 % chardonnay, 45 % pinot noir)

27 juli 2017 (Philipponnat)Clos des Goisses 2008 har släppts först nu i slutet av september, men jag fick möjlighet att smaka den redan i somras i samband med ett besök på Philipponnat i Mareuil-sur-Aÿ. Det som är intressant med den här årgången – utöver att det handlar om underbara 2008 – är att andelen chardonnay i blandningen uppgår till hela 55 % (mot normala 35 %). Flaskan som jag fick smaka av blev degorgerad i juni 2016 medan flaskorna i den första kommersiella batchen är degorgerade i april 2017. Lite mer än ett års tid på korken har resulterat i att det är en helt fantastisk champagne redan idag, trots att den givetvis är mycket ung. Det här kommer med största sannolikhet bli ett riktigt stor vin i framtiden – för dem som kan hålla fingrarna borta! Flaskorna lär hur som helst sälja slut snabbt. Den totala produktionen av Clos des Goisses 2008 uppgår till 21 000 flaskor, men endast en mindre del av dessa flaskor kommer att släppas nu. Därefter kommer det att komma en batch till relativt snart, sannolikt under 2018, med ett senare degorgeringsdatum, men en större andel än normalt kommer att sparas för framtida degorgeringar.

Andelen chardonnay är alltså högre än normalt. Vad som mer utmärker den här årgången är att 75 % av vinerna fick sin första jäsning på ekfat; den andelen brukar vara mindre. Precis som vanligt har det inte förekommit någon malolaktisk jäsning. Enligt ett faktablad på producentens hemsida uppgår dosagen till 4,25 g/l, men den flaska som jag fick smaka av hade en sockerhalt på 4,5 g/l.Doft: Något fruktig doft med inslag av sesamfrön, mineral och citrus.

Smak: Smaken domineras av gröna äpplen och söt citrus. Syran är så klart hög, men det finns också en härlig fruktkoncentration och därmed en helt annan balans här jämfört med den sylvassa 2007:an, som jag drack samtidigt.

Betyg idag: 90(+)

Sannolikt bäst: 2024-2040

Trappan ner till Philipponnats källare:Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar till resp inlägg):

3 kommentarer:

  1. Funderar på om det är felskrivet på baksidesetiketten där det anges 65 PN o 35 Ch?
    undrar/Bosse

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Det där är ju inte den riktiga 2008-flaskan! :) Om du tittar noga på framsidesetiketten ser du att de har ritat och ändrat 2007 till 2008. Och på baksidesetiketten har man klistrat en svart etikett med 2008-siffrorna ovanpå originaletiketten. Man har helt enkelt tagit 2007-etiketter och gjort om dessa, eftersom det inte fanns några färdiga 2008-etiketter när den här flaskan degorgerades! Det är inte ovanligt att man gör så när det handlar om flaskor som endast ska användas för "internt" bruk.

    SvaraRadera