(67 % pinot noir, 33 %
chardonnay)
28 april 2018 (hos
Henrik)
BYOB (bring your own
bottle) är en trevlig företeelse. Man samlas några vinvänner och alla tar med
sig en flaska eller två. Samtliga viner serveras i regel blint och det är
alltid lite av en sport att försöka gissa vad som finns i glasen – och att vara
den som tar med kvällens bästa vin (WOTN – wine of the night)! Det handlar
alltså om mycket glädje och viss prestige! En lördag i slutet av april hade jag
förmånen att tillsammans med ytterligare två vänner bli hembjuden till Henrik. Programmet
bestod av sammanlagt nio viner, varav sju champagner.
Första champagnen i
första flighten visade sig vara Clos des Goisses 2000 – inget dåligt förstavin!
Med tanke på den mörka färgen och den relativt utvecklade doften var min
initiala tanke att det handlade om en champagne från slutet av 90-talet.
Daniel, som hade tagit med sig flaskan, avslöjade dock oväntat tidigt att
årgången var 2000. Därefter insåg jag ganska snart att jag kände igen vad som
fanns i glaset, att jag hade druckit det här tidigare, och slängde iväg en
gissning: Är det Clos des Goisses? Jodå!
Alltid kul att kunna spika ett vin även om jag alltså fick hjälp med årgången i
det här fallet.
Clos des Goisses 2000 är
en mycket, mycket bra champagne och bjuder idag på något utvecklade toner, men
känns överlag fortfarande relativt ung och oförlöst. Möjligen hade den
presterat (ännu) bättre med mer luft, men nackdelen med att prova i det här
formatet blir dessvärre att det blir relativt kort tid med varje vin. Flaskan
degorgerad i oktober 2009. Dosage på 4 g/l.
Doft:
Diskret och finstämd doft med inslag av nytvättade lakan, honung, champinjoner
och lite äpplen.
Smak:
Torr och något fruktig smak av gröna äpplen och grapefrukt. Hög syra och bra
längd.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2022-2030
Tidigare intryck av denna champagne:
Mina intryck av andra årgångar:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar