(100 % chardonnay)
20 augusti 2017 (hos
Martin och Emma)
Odlaren André Jacquart i
Vertus gör otroligt välgjorda och ytterst prisvärda champagner. Årgångsvinet görs
på chardonnay från gamla stockar i Le Mesnil-sur-Oger. Denna 2005:a drack jag
för första gången i juni 2013 och redan då var den riktigt bra! Idag är den
självklart mer utvecklad, men inte nödvändigtvis bättre. Ger man den ett par
års ytterligare lagring kan den möjligen höja sig ett snäpp! Den här flaskan
blev degorgerad i november 2010, då den fick en dosage på ca 4 g/l. Flaskan jag
drack 2013 hade enligt etiketten en ”indikativ” dosage på 3 g/l, vilket möjligen
är samma nivå i praktiken.
Det här är en snudd på
fantastisk champagne, men jag kan samtidigt känna en viss förvåning över att
den inte blivit nämnvärt bättre av fyra års lagring. Samtidigt kan det här ha
varit en svag flaska, för den visade upp lite skumma toner till en början. Den
dracks vid en blindprovning på temat ”blanc de blancs och blanc de noirs”. Det
var ingen tvekan om vilken kategori den här champagnen tillhörde!
Doft:
Komplex och något utvecklad doft med inslag av smält smör, jäst, gummi, dragon
och kex.
Smak:
Den känns lite platt till en början, men vaknar till liv efter ett par timmar
och bjuder då på fina toner av gröna och gula äpplen, smör och hasselnötter. Relativt
hög syra.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: 2019-2024
Tidigare intryck av denna champagne:
Mina intryck av andra årgångar:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar