Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 14 november 2017

2005 André Jacquart Millésime Experience

(100 % chardonnay)

20 augusti 2017 (hos Martin och Emma)Odlaren André Jacquart i Vertus gör otroligt välgjorda och ytterst prisvärda champagner. Årgångsvinet görs på chardonnay från gamla stockar i Le Mesnil-sur-Oger. Denna 2005:a drack jag för första gången i juni 2013 och redan då var den riktigt bra! Idag är den självklart mer utvecklad, men inte nödvändigtvis bättre. Ger man den ett par års ytterligare lagring kan den möjligen höja sig ett snäpp! Den här flaskan blev degorgerad i november 2010, då den fick en dosage på ca 4 g/l. Flaskan jag drack 2013 hade enligt etiketten en ”indikativ” dosage på 3 g/l, vilket möjligen är samma nivå i praktiken.

Det här är en snudd på fantastisk champagne, men jag kan samtidigt känna en viss förvåning över att den inte blivit nämnvärt bättre av fyra års lagring. Samtidigt kan det här ha varit en svag flaska, för den visade upp lite skumma toner till en början. Den dracks vid en blindprovning på temat ”blanc de blancs och blanc de noirs”. Det var ingen tvekan om vilken kategori den här champagnen tillhörde!

Doft: Komplex och något utvecklad doft med inslag av smält smör, jäst, gummi, dragon och kex.

Smak: Den känns lite platt till en början, men vaknar till liv efter ett par timmar och bjuder då på fina toner av gröna och gula äpplen, smör och hasselnötter. Relativt hög syra.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2019-2024

Tidigare intryck av denna champagne:

Mina intryck av andra årgångar:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar