Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 26 juni 2018

2002 André Jacquart Millésime Experience

(100 % chardonnay)

14 april 2018 (hemma)Årgångschampagnen från den lilla Vertusbaserade odlaren André Jacquart brukar vara ett oerhört säkert kort och den kan utan överdrift klassificeras som en av Champagnes gömda skatter. Den brukar också sälja slut ganska snabbt när den väl dyker upp på Systembolaget. Den senaste årgången som fanns tillgänglig i denna kanal var 2008 i december 2016. Producenten har även hunnit släppa 2009:an, men den har inte kommit till Sverige än.

Champagnen görs på chardonnay från gamla stockar i Le Mesnil-sur-Oger och vinifieras på ekfat. Den här flaskan blev degorgerad i november 2009. Dosage på 4 g/l.

Det här är en mycket, mycket bra champagne även om den inte riktigt når samma fantastiska nivå som de senaste årgångarna.

Doft: Utvecklad och komplex doft med inslag av smält smör, ek, bokna äpplen, popcorn, citron, kex och hasselnötter. Dagen efter är den något blommig och bjuder även på inslag av svarta vinbär.

Smak: Utvecklad, frisk, torr och något eldig smak av gula äpplen, citron och hasselnötter. Påtaglig årgångstypisk syra.

Betyg idag: 89

Sannolikt bäst: 2017-2023

Mina intryck av senare årgångar (med länkar till resp inlägg):


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar