Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 2 juli 2022

A. Margaine Le Brut (2018-bas)

(89 % chardonnay, 11 % pinot noir)

 

6 januari 2022 (hemma)

 


 

Odlarfirman A. Margaine (länk till hemsidan) är en intressant producent med hemvist i Villers-Marmery (Montagne de Reims). Byn är, tillsammans med grannbyarna Billy-le-Grand, Trépail och Vaudemange, en del av Perle Blanche som är som en vit pärla i det stora havet av pinot noir. I stark kontrast till de omgivande byarna är det nämligen chardonnay som dominerar i detta lilla område. Här och i närliggande Verzy äger A. Margaine knappt sju hektar odlingar, fördelade på 90 % chardonnay och 10 % pinot noir. Produktionen uppgår till 65 000 flaskor per år och aktuellt sortiment består av sex champagner, en röd coteaux champenois samt ratafia och fine. Verksamheten, som grundades 1910, drivs sedan 1989 av Arnaud Margaine, som tog över efter pappa Bernard. Bernard tog i sin tur över stafettpinnen från sin pappa André, som efterträdde grundaren Gaston. Det är för övrigt Winetastic som importerar A. Margaines champagner till Sverige.

 

Le Brut är producentens ingångsvin, som står för närmare två tredjedelar av den totala produktionen. Precis som odlingsunderlaget är den kraftigt chardonnaydominerad, även om den exakta druvblandningen varierar något från år till år. Den här utgåvan har 2018-bas. Intressant nog varierar även sammansättningen av reservvin från år till år. Den experimentellt lagde Arnaud verkar helt enkelt välja de reservviner som kompletterar aktuellt basårgång så bra som möjligt. I det här fallet består blandningen av 68 % 2018 samt till 32 % av en kombination av 2017, 2016, 2013 och 2009. Flaskan blev degorgerad i november 2020 med en dosage på 7 g/l.

 


 

Det här är en mycket trevlig champagne i en generös stil. Den dricks över tre dagar och håller ihop bra.

 

Doft: Fruktig doft med inslag av citron, gröna äpplen, lite päron, hasselnötter, lite grädde och hallon, Dag två även smör och lakrits.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr smak med fin koncentration och viss sälta. Initialt mest gröna äpplen och citrus, men från och med andra glaset dyker det även upp hallon och körsbär. Påtaglig syra.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2026-2031

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar