Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 15 juli 2022

2015 Bérêche Ambonnay Grand Cru

(100 % pinot noir)

 

13 januari 2022 (hemma)

 


 

Bérêche har de senaste åren lanserat en rad monocruchampagner, det vill säga champagner gjorda på druvor från en och samma by,. Först ut var Rilly-la-Montagne och Mailly med årgången 2013 och dessa följdes av Ambonnay från och med 2014. Därefter har man även hunnit släppa Aÿ och Cramant.

 

Det här är den andra årgången av Ambonnay Grand Cru. Den är gjord på pinot noir från vingården Les Tourets i Ambonnay, ett syd/sydostläge på 0,4 hektar med gamla rankor. Flaskan blev degorgerad i juli 2020 med en dosage på 3 g/l.

 

Jag dricker flaskan över två dagar. Dag ett: Ung, men mycket lovande. Dag två: Boom! Mer öppen och harmonisk nu. Den är snudd på fantastisk redan idag (dag två), men kommer tveklöst att vinna på lagring.

 

Doft: Fruktig, blommig, något kryddig och komplex. Initialt med lite cidertoner. Inslag av röda äpplen, en aning jäst, hägg, plommon, mandlar, lakrits och gräddkola.

 

Smak: Ung, frisk, något fruktig och mycket torr smak med tydlig sälta. Elegant och samtidigt full av energi! Äpplen, citrus, lite fat och lite diskreta röda bär. Dag två är den mer öppen och mer harmonisk. Då bjuder den även på toner av salmiak. Hög syra och mycket lång eftersmak.

 

Betyg idag: 89(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar