Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 31 juli 2022

2006 Belle Epoque Rosé

(50 % pinot noir, 45 % chardonnay, 5 % pinot meunier)

 

29 januari 2022 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)

 


 

I den här årgången hade Belle Epoque Rosé fortfarande rosamålade anemoner på flaskan. På senare år har de blivit vita precis som på de övriga Belle Epoque-flaskorna.

 

Druvorna till den här champagnen kommer för övrigt från odlingar i Cramant, Avize och Le Mesnil-sur-Oger (chardonnay) respektive Mailly, Aÿ, Verzy och Rilly-la-Montagne (pinot noir) samt Dizy (meunier). Det röda vinet som tillsätts är gjort på pinot noir från Vertus och Vincelles. Dosagen uppgår till 8 g/l.

 

Jag har druckit Belle Epoque Rosé 2006 en gång tidigare, vid en provning för ganska exakt tre år sedan. Jag gillade den redan då, men idag har den vuxit till en fantastisk champagne! Gissningsvis kan den växa lite till med ytterligare lagring.

 

Doft: Fruktig och parfymerad. Inslag av smultron, körsbär, citrus och brioche.

 

Smak: Bärig, torr och frisk. Jordgubbar och smultron får sällskap av citron och lite stenfrukt.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2023-2030

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (med länk till inlägget):

2019-01-31: 89

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar