Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 13 juli 2022

Julien Chopin Ratafia Champenois Grande Année Meunier

(100 % pinot meunier)

 

12 januari 2022 (hemma)

 


 

Det här är ännu en ratafia från Julien Chopin som görs på meunier, i det här fallet med hjälp av en årgångsblandning, en så kallad réserve perpétuelle, som startades 2008.

 

Det här är en mycket bra ratafia. Den dricks under tretton dagar och håller en väldigt jämn och hög nivå från dag tre till och med dag tretton, men presterar som allra bäst mellan dag sju och tio. Jag sparar en liten slatt till dag tjugotre och då har den tydligt tappat, men är fortfarande klart angenäm att dricka.

 

Doft: Nötig, kryddig och fruktig doft med inslag av citrus, kanderade äpplen, honung, övermogna plommon och torkade fikon. Dag tio dyker det även upp toner av lakrits och valnötter.

 

Smak: Fruktig, söt (men inte jättesöt) och frisk smak med en lätt bitter ton. Fin koncentration, men samtidigt förhållandevis elegant. Söta äpplen och torkade fikon får till slut (dag tolv) sällskap av lite nötter. Bra balans och mycket lång eftersmak. De första sex dagarna upplever jag ett något eldigt avslut, men det försvinner från och med dag sju vilket leder till en mer harmonisk upplevelse.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: Varför inte idag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar