(50 % pinot noir, 45 % chardonnay, 5 % pinot meunier)
29 januari 2022 (Vinkällaren Grappe i Stockholm)
Den andra flighten vid den stora Belle Epoque-provningen består av fyra utgåvor av Belle Epoque Rosé; 2012, 2010, 2006 och 2006 Edition Automne. Jag presenterar flaskorna i omvänd kronologisk ordning här på bloggen, men på provningen serverades de (halvblint) i en annan ordning.
Belle Epoque Rosé görs med hjälp av blandning. Man utgår från samma druvblandning som till den vanliga Belle Epoque (50 % chardonnay, 45 % pinot noir och 5 % meunier) och adderar 11 % rött vin i form av pinot noir från Vertus och Vincelles. Den första årgången som gjordes var 1976 (även om namnet Belle Epoque tillkom först senare), men Perrier-Jouët anger av någon anledning 1978 som premiäråret på sin hemsida. Aktuell årgång idag är 2013. Dosagen i de senare årgångarna uppgår till 8 g/l och champagnen brukar få 6-8 års lagring på jästfällningen innan den degorgeras.
Belle Epoque Rosé 2012 är en fantastisk champagne och min vinnare i den här flighten.
Doft: Fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, smultron, mandlar och lite marsipan.
Smak: Generös, bärig, frisk, torr och relativt elegant smak som känns förhållandevis utvecklad. Smultron och blodapelsin dominerar.
Betyg idag: 91
Sannolikt bäst: 2026-2035
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar