Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 16 juli 2022

2010 Bérêche Rive Gauche

(100 % pinot meunier)

 

14 januari 2022 (hemma)

 


 

Rive Gauche, vänstra stranden, det vill säga druvor från vänstra (=södra) stranden av floden Marne. Det handlar i den här årgången närmare bestämt om gamla rankor av meunier (planterade 1969) som familjen Bérêche innehar i vingården Les Misy i Mareuil-le-Port (i kommundelen Port-à-Binson). Flaskan blev degorgerad i december 2013 med en dosage på 3 g/l. Jag köpte den i augusti 2015 i butiken Skål (nuvarande Pétillant) i Köpenhamn. Aktuell årgång idag är 2018.

 

Det här är en härlig champagne som bjuder på tydligt utvecklade toner samtidigt som den fortfarande känns oerhört fräsch.

 

Doft: Utvecklad, fruktig och komplex. Inslag av honung, mogna äpplen, smör, Mariekex, blåbär och ost. På andra dagen uppstår tydliga inslag av surkål!

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och torr smak med en härlig koncentration. Mogna äpplen och söt lime. Hög syra, men fint balanserad. Mycket bra längd.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2021-2026

 

Jag har tidigare druckit årgång 2009 av Rive Gauche.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar