(100 % pinot meunier)
12 januari 2022 (hemma)
Champagne Julien Chopin håller till i Monthelon (Vallée de la Marne), strax söder om Épernay. Verksamheten inleddes 1947 och idag är det Julien Chopins barnbarn Emmanuel som leder firman. Utöver ett brett utbud av champagne, för närvarande nio olika cuvéer, har man hela sex olika druvrena ratafia i sitt sortiment.
Ratafia Champenois Meunier är som namnet antyder gjord på pinot meunier. Den har fått tre års lagring på fat innan buteljering. Mycket mer information än så har jag dessvärre inte.
Den här är mycket, mycket bra! Jag dricker merparten av flaskan under tretton dagar och den presterar som bäst mellan dag åtta och tretton. Jag plockar fram flaskan igen ytterligare tio dagar senare, det vill säga på dag tjugotre efter öppnandet. Då är den förvisso fortfarande mycket bra, men den har tappat tydligt i kvalitet och den lilla spritigheten som jag även upplever i början är tillbaka.
Doft: Komplex, fruktig, nötig, rökig och efter hand kryddig doft. Inslag av honung, klor, kakao, ek, katrinplommon, cashewnötter och mogna körsbär till en början. Dag två tilltar nötigheten och det dyker upp tydliga toner av hasselnötter. På åttonde dagen kommer valnötterna. Dag tio ökar komplexiteten ytterligare och jag hittar inslag av gräddkola och lite sågspån.
Smak: Söt, fruktig och något nötig smak med härlig koncentration. Initialt något spritig. Till en början är det mest gräddkola och mogna körsbär. Dag två även hasselnötter och på sjätte dagen rädisor. Intensiteten ökar lite för varje dag som går ända fram till dag tretton, då det även dyker upp russin.
Betyg idag: 89
Sannolikt bäst: På tolfte dagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar