Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 27 oktober 2020

2009 Bérêche Vallée de la Marne Rive Gauche

(100 % pinot meunier)

 

28 april 2020 (hemma)

 


 

Vallée de la Marne Rive Gauche – nedkortat till Rive Gauche i senare utgåvor – från Bérêche görs på pinot meunier från gamla rankor, planterade på den vänstra stranden (rive gauche) av floden Marne och med nordlig exponering. I de senaste utgåvorna av denna champagne kommer druvorna från andra lägen, men i den här årgången kommer de från vingården Les Misy (planterad 1969) i Port-à-Binson. Den är officiellt årgångslös, men baserad på 2009 års skörd. Flaskan blev degorgerad i januari 2013 med en dosage på 3 g/l. Jag köpte den på Pétillant i Köpenhamn i augusti 2018. Aktuell årgång idag är 2016.

 

Det här är en mycket bra champagne som befinner sig i en fin fas! Den är dessutom ett bra exempel på pinot meunier som odlas i en nordlig sluttning och därmed i ett kallare mikroklimat. I kombination med att Raphaël Bérêche undviker den malolaktiska jäsningen ger det kallare läget meunier med klart högre syra och inte fullt så fruktiga toner som man normalt förväntar sig av denna druva. Hade jag druckit den här blint hade jag inte trott att det var 100 % meunier från det varma året 2009 i flaskan!

 


 

Doft: Mogen och något oxiderad doft med viss sälta. Inslag av bokna äpplen, krita, svarta vingummin, lite blåbär, valnötter, gräddkola, bakverk och salta pinnar.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och elegant. Tydligt torr, men ändå med viss sötma. Syrliga äpplen, apelsin och skogsbär med en angenäm eldighet i det långa avslutet. Det är vass syra och härlig frukt i fin harmoni!

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2019-2024

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar