(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)
9 oktober 2021 (Café Live i Malmö)
Den nionde och sista flighten i den stora 1996-provningen fortsätter och det här är ännu en fantastisk champagne som presterar otroligt bra idag! Det här är andra gången jag provar Cristal 1996, efter ett första möte i juli 2017. Mycket är sig likt, men det här är en bättre flaska. Betyget blir dock fortfarande 93.
Roederer arbetar en del med fat och en betydande del av vinerna till Cristal får sin första jäsning på ekfat, men för den här årgången handlade det om endast 3 procent. Som jämförelse är den andelen 32 procent i de tre senaste årgångarna (2012, 2013 och 2014). Cristal 1996 utmärker sig även genom att en tiondel av vinet genomgick den malolaktiska jäsningen, en process man normalt sett undviker för denna champagne.
Doft: Utvecklad, men relativt diskret doft av mogna äpplen, citrus, hasselnötter och knäck.
Smak: Utvecklad och komplex smak av röda äpplen, citron, lime och rostade hasselnötter. Lång, härlig eftersmak.
Betyg idag: 93
Sannolikt bäst: 2015-2027
Mina tidigare intryck av Cristal 1996 (länk till inlägget):
Mina intryck av andra årgångar (länkar till inläggen):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar