Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 5 mars 2022

1996 Cristal

(60 % pinot noir, 40 % chardonnay)

 

9 oktober 2021 (Café Live i Malmö)

 


 

Den nionde och sista flighten i den stora 1996-provningen fortsätter och det här är ännu en fantastisk champagne som presterar otroligt bra idag! Det här är andra gången jag provar Cristal 1996, efter ett första möte i juli 2017. Mycket är sig likt, men det här är en bättre flaska. Betyget blir dock fortfarande 93.

 

Roederer arbetar en del med fat och en betydande del av vinerna till Cristal får sin första jäsning på ekfat, men för den här årgången handlade det om endast 3 procent. Som jämförelse är den andelen 32 procent i de tre senaste årgångarna (2012, 2013 och 2014). Cristal 1996 utmärker sig även genom att en tiondel av vinet genomgick den malolaktiska jäsningen, en process man normalt sett undviker för denna champagne.

 

Doft: Utvecklad, men relativt diskret doft av mogna äpplen, citrus, hasselnötter och knäck.

 

Smak: Utvecklad och komplex smak av röda äpplen, citron, lime och rostade hasselnötter. Lång, härlig eftersmak.

 

Betyg idag: 93

 

Sannolikt bäst: 2015-2027

 

Mina tidigare intryck av Cristal 1996 (länk till inlägget):

2017-07-08: 93

 

Mina intryck av andra årgångar (länkar till inläggen):

1988: 89 (2020-12-29)

1997: 96 (2019-05-04)

1999: 94 (2021-08-11)

2000: 91(+) (2019-05-04)

2004: 91 (2018-04-06)

2013: 92 (2021-07-24)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar