Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 15 mars 2022

2016 Chartogne-Taillet Les Couarres

(60 % chardonnay, 40 % pinot noir)

 

15 oktober 2021 (hemma)

 


 

Les Couarres från 2016 är gjord på 60 % chardonnay och 40 % pinot noir, men blint hade jag gissat på en större andel pinot. Det är under alla omständigheter en härlig champagne!

 

Les Couarres från Chartogne-Taillet görs på druvor från vingården Les Couarres i Merfy. Den här flaskan blev degorgerad i september 2020 med en dosage på ca 5 g/l.

 

Doft: Komplex, bärig, fruktig, något parfymerad och efter hand kryddig. Steniga mineraler, krita, lime, röda äpplen, körsbär, röda plommon, rågbröd, smör, lite kanel och till slut även hallon.

 

Smak: Fruktig, syrlig och torr smak med påtaglig sälta och härlig koncentration. Röda äpplen får sällskap av körsbär, lime, plommon och (efter långt och länge) massor av hallon. Påtaglig syra och bra längd.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar