Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 20 mars 2022

2008 Chartogne-Taillet Orizeaux

(100 pinot noir)

 

21 oktober 2021 (hemma)

 


 

Les Orizeaux är ett läge med sandiga jordar strax söder om Merfy, där Chartogne-Taillet har ett innehav (0,55 ha) med gamla rankor av pinot noir. Alexandre Chartogne använder druvor härifrån till champagnen Orizeaux och det här är den andra årgången han gjorde efter inledande 2007. Jag har tidigare druckit årgång 2009.

 

Orizeaux får sin första jäsning på gamla fat. Jag köpte den här flaskan i butiken 520 i Épernay i oktober 2014. Koden 070813 på korken innebär möjligen att flaskan blev degorgerad i augusti 2013. Dosagen uppgår i alla fall till 3,6 g/l, enligt den något slitna baksidesetiketten.

 


 

Det här är en härlig champagne som känns fullt utvecklad idag. Flaskan dricks över två dagar.

 

Doft: Tydligt utvecklad, fruktig och kryddig. Inslag av mogna röda äpplen, smör, tändstickor, mogen persika, kanelbullar och ingefära. Dagen efter uppstår tydligt laktiska toner med inslag av ostkant.

 

Smak: Tydligt utvecklad, frisk, fruktig och torr. Söta gula äpplen, äppelpaj och söt citron. Hög syra, men fin balans. Lång och torr eftersmak. På andra dagen hittar jag även mandelmassa.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2019-2025

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar