Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 6 mars 2022

1996 Bollinger Vieilles Vignes Françaises

(100 % pinot noir)

 

9 oktober 2021 (Café Live i Malmö)

 


 

Wow – det här är verkligen en underbar champagne! Den är delad tvåa i flighten, tillsammans med Cristal, och endast slagen av den majestätiska Salon. Det är ett sofistikerat vin som samtidigt har muskler och tyngd.

 

Bollinger Vieilles Vignes Françaises görs på pinot noir från oympade stockar. När den här årgången producerades handlade det om tre små vingårdsinnehav belägna i Bollingers hemby Aÿ och i närliggande Bouzy. Sedan 2004 är de dock bara två, efter att Croix Rouge i Bouzy till slut angripits av den fruktade vinlusen.

 

Jag har tidigare druckit årgång 1999 – i det inlägget skriver jag lite mer om Bollinger VVF.

 

Doft: Utvecklad och skönt oxiderad doft med inslag av mogna äpplen, tropisk frukt, citron och Coca-Cola.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr smak som domineras av mogna äpplen och citron. Både kraftfull och elegant! Hög syra och lång eftersmak.

 

Betyg idag: 93

 

Sannolikt bäst: 2015-2022

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar