Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 23 mars 2022

2008 Legras & Haas Millésime

(100 % chardonnay)

 

23 oktober 2021 (hemma)

 


 

Så var det dags att plocka fram ännu en flaska av den här champagnen! Den är snudd på fantastisk idag och dessutom utan den något bittra ton jag upplevt de senaste gångerna jag druckit den.

 

Den här flaskan blev degorgerad i december 2015. Jag köpte den från Franska Vinlistan i november 2017, men tidigare degorgerade flaskor fanns även tillgängliga på Systembolaget redan under 2014. För den som missade att köpa kan jag meddela att huset nyligen släppt ett antal nya flaskor av 2008:an, nu med tillägget L.T.S. (long term store), som degorgerades 2021.

 

Doft: Utvecklad, fruktig och kryddig doft med något laktiska toner. Inslag av vit persika, vit choklad, yoghurt, brioche, grapefrukt, hasselnötter, gröna äpplen och salmiak. Dag två är de laktiska tonerna som bortblåsta. Då dyker det istället upp mängder av aprikoser och senare även inslag av rostat bröd.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och torr smak med fin intensitet. Gröna äpplen och citron får sällskap av lime och hasselnötter. Hög syra, men bra balans. Lång eftersmak. På andra dagen är den ännu mer harmonisk och snäppet bättre. Då hittar jag även toner av aprikos och röda vingummin.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2022-2030

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (länkar till resp inlägg):

2015-04-18: 89(+)

2017-10-28: 87(+)

2018-10-28: 89

2019-10-28: 89

2020-10-28: 88

 

Mina intryck av tidigare årgångar (länkar till resp inlägg):

2002: 90 (2018-04-19)

2006: 84 (2013-06-05)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar